Putujte sa nama na obale „bisera Jadrana“

Na jugozapadu Crne Gore, ispod litice Lovćena i Orjena leži Bokokotorski zaliv „biser Jadrana“. Bez preterivanja Boka je predivna – komadić raja koji ostavlja bez daha svakog ko je zakoračio na njeno tlo.

Površina najvećeg i najlepšeg fjorda Mediterana je 87,33 km2, a dužina obale 105 km. Boka Kotorska ima slavnu i bogatu istoriju, a proslavili su je pomorci, majstori, iskusni graditelji, ali i brojni umni ljudi. Na ulicama bokokotorskih gradova živi istorija. Praistorijsko doba, ilirsko doba, antičko doba, gotika, renesansa, barok, prelivaju se u savremeni život i traju zajedno u ovom čarobom zalivu.

Bokokotorski zaliv podeljen je na četiri manja: hercegnovski, risanski, kotorski i tivatski. Sedam je ostrva u zalivu: Sveti Đorđe, Gospa od Škrpjela, Ostrvo Vavedenje, Mamula, Gospa od Milosti, Sveti Marko, Ostrvo Cvijeća. Na obali Boke nižu se mali gradovi i naselja, neverovatne lepote i impresivne arhitekture: Kotor, Herceg Novi, Igalo, Tivat, Kumbor, Njivice, Risan, Perast, Ljuta…

Boka je pod uticajem je sredozemne, ali i planinske klime, koje zajedno prouzrokuju posebnu vrstu submediteranske klime, drugačiju od one koja vlada u ostalim delovima crnogorskog primorja. U rano proleće dok na vrhovima okolnih planina još ima snega u Boki se već bere mediteransko bilje.

Zaliv je okružen moćnim planinama Lovćen, Orjen, Radoštak i Dobroštica. Oštre planine ponosno stoje, kao sjajna pozadina čarobne scenografije satkane od morskog plavetnila i specifičnog koloristički sočnog mediteranskog rastinja. Srednja dubina divne kristalno plave vode u zalivu je 27,3 m, a  maksimalna dubina je 60 m.

  1. godine Boka Kotorska je zvanično uvrštena u Asocijaciju 28 najlepših zaliva sveta.

Ako i niste veliki ljubitelji kulture i istorije, i vaše oko nije posebno zaljubljeno u savršene morske predele, Bokokotorski zaliv svakako nudi i razne sportske i zabavne manifestacije, divne restorane, brojne diskoteke… Sveukupno teško se može se odoleti lepoti i šarmu Boke Kotorske i sjajno je što se ovaj raj nalazi u našoj blizini. Zato vas pozivamo, posetite je!