1 dan
Period

Manastiri Tumane i Nimnik opis

Nimnik STUP travelManastir Tumane se nalazi na levoj obali Tumanske reke, u podnožju golubačkih planina, okružen šumom,što samoj svetinji daje posebnu lepotu. Udaljen je devet kilometara od Golupca. Kao retko koja svetinja, ovaj braničevski manastir ostavlja divan utisak svakome ko se u njemu nađe. Na udaljenosti od oko kilometer od manastira Tumane, duboko u gustoj šumi, nalazi se na daleko čuvena isposnica Svetog Zosima. U steni koja dominira čitavim krajem nalaze se dve pećine povezane uskim prolazom. U jednoj od njih živeo je, dok se u drugoj molio prepodobni Zosim. Danas je na mestu molitvene ćelije Svetoga uređena kapela. Pokraj isposnice nalazi se čudotvorni izvor, a iza njega prelep šumski vodopad. U crkvi manastira Tumana čuvaju se mošti dvojice svetitelja, Prepodobnog Zosima Sinaita i Prepodobnog Jakova Novog.
Manastir Nimnik je iz vremena Kosovskog boja. U Nimniku je bila jedna od prvih škola ovoga kraja. Manastirski kompleks čine crkva, kapela i konak. Manastir je prema legendi dobio ime po rečima Vlahinje, devojčice koja je na pitanje Turaka, gde je manastir i ima li hajduka, odgovarala samo sa “nušću nimik“, što bi u prevodu značilo “ne znam ništa“. Osmanlije su je tu posekle. Kada su je ožalošćeni roditelji našli, oko njene glave plamtao je plavičasti oreol. Volovi, koji su vukli kola sa devojčicinim telom, hteli su da idu samo ka manastiru. Sahranjena je u porti manastira, a na njenom grobu podigli malu kapelu koja se danas naziva “svetinja“ i u narodu se veruje da ima lekovita svojstva.

 

OSNOVNE INFORMACIJE Jednodnevni izlet / Srbija / autobuski prevoz
MESTO POLASKA Sa dogovorenog mesta (Vršac, Pančevo, Beograd)
VREME POLASKA Polazak u jutarnjim časovima
TERMINI PUTOVANJA 31.10.2021.
ARANŽMAN OBUHVATA
prevoz turističkim autobusom (audio i video oprema, klima)
usluge turističkog vodiča
agencijske usluge
ARANŽMAN NE OBUHVATA
individualne troškove

Manastiri Tumane i Nimnik program

1

1 dan

Polazak iz Vršca u jutarnjim časovima sa dogovorenog mesta. Putovanje preko Pančeva i Beograda do manastira Tumane. Usputno sakupljanje putnika. Slobodno vreme za obilazak manastira. Nastavak putovanja do manastira Nimnik. Slobodno vreme za obilazak manastira. Povratak preko Beograda i Pančeva do Vršca u večernjim časovima.

Manastiri Tumane i Nimnik mapa

Manastiri Tumane i Nimnik napomene

Način plaćanja: U celosti do polaska na put.
Minimum za realizaciju putovanja je 40 osoba.
Prijave do 25.10.2021. lično u Stup Travel-u STUP-a „Vršac“ a.d. ili na telefone 013/833-450 i 011/42-30-300.

Agencija ne snosi odgovornost u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja. Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja. Agencija zadržava pravo promene redosleda pojedinih sadržaja u programu.
Uz ovaj program važe opšti uslovi organizatora putovanja turističke agencija STUP „Vršac“ a.d. od 26.11.2020. Licenca OTP 212/2020, kategorije A 25 od 01.02.2020.
Program boravka/putovanja sa cenovnikom broj 68 od 13.09.2021.

Manastiri Tumane i Nimnik cena

VRŠAC, VLAJKOVAC, ULJMA
1.500,00 dinara
1.300,00 dinara (deca do 12 godina)

NIKOLINCI, BANATSKI KARLOVAC, ALIBUNAR, VLADIMIROVAC
1.400,00 dinara
1.200,00 dinara (deca do 12 godina)

BANATSKO NOVO SELO, PANČEVO, BEOGRAD
1.300,00 dinara
1.100,00 dinara (deca do 12 godina)

Program boravka/putovanja sa cenovnikom broj 68 od 13.09.2021.

Nimnik STUP travel