3 noći, 6 dana
Period

ISTANBUL NA DRUGAČIJI NAČIN

SULTANAHMET – AZIJA – DOLMABAHČE PALATA – PRINČEVSKA OSTRVA – VASELJENSKA PATRIJARŠIJA – BALAT – PJER LOTI – TURSKO VEČE

opis

Istanbul je bio glavni grad nekih od najjačih i najvećih carstava tokom svog vremena, od Rimskog carstva, Vizantijskog carstva i Otomanske imperije.
Istanbul je stariji nego što mislite. Neolitski artefakti, koje su arheolozi otkrili poslednjih godina, ukazuju na to da je područje Istanbula naseljeno više od 8.000 godina.

Danas je to najveći turski grad sa preko 15 miliona stanovnika, a zanimljivo je da ovaj grad ima više stanovika od 177 zemalja širom sveta.

Istanbul nije glavni grad Turske, kako mnogi misle. Otkad je Mustafa Kemal Ataturk 1923. Tursku proglasio republikom, glavni grad Turske je Ankara.

Kada je veliki rimski car Konstantin od Istanbula stvorio prestonicu Istočnog rimskog carstva (330. godine nove ere), odlučio je da ga, baš kao i Rim, izgradi na sedam brda. Grad je takođe dobio ime po caru – Konstantinopolj (Grad Konstantin). Grad je za vreme Osmanlija preimenovan u Istanbul, ali ga mnogi još uvek zovu Konstantinopolj ili Carigrad.

Još jedna zanimljivost je da turska pošta nije dostavljala poštu adresiranu na Carigrad, kako bi se osigurala upotreba novog imena grada – Istanbula.

OSNOVNE INFORMACIJE 6 dana / 3 noćenja sa doručkom / Turska / autobuski prevoz
MESTO POLASKA Beograd
VREME POLASKA U 16:00 h
TERMINI PUTOVANJA 21.- 26.09.2022. / 09. – 14.11.2022.
ARANŽMAN OBUHVATA
Prevoz autobusom turističke klase prosečne udobnosti na navedenoj relaciji / (mesta se određuju prema datumu uplate tj sklapanja Ugovora o putovanju)
Smeštaj u hotelu 3* (po lokalnoj kategorizaciji) u 1/2 i 1/3 sobama na bazi 3 noćenja sa doručkom
Usluge turističkog vodiča / pratioca tokom putovanja
Troškove ogranizacije putovanja
ARANŽMAN NE OBUHVATA
Međunarodno putno zdravstveno osiguranje – 756 rsd (doplata 50% od cene osiguranja za osiguranje COVID-19) PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE SE PREPORUČUJE ZA PUTOVANJE U INOSTRANSTVO RADI VAŠE SIGURNOSTI )
Individualne troškove
Fakultativne izlete
Doplata za jednokrevetnu sobu –  70 €
Doplata za dodatno sediste u autobusu –  50 €
Doplata za dodatni prtljag  – 50 €

 

ISTANBUL NA DRUGAČIJI NAČIN program

1

1. dan BEOGRAD

Polazak sa Novog Beograda pored Brankovog mosta, preko puta TC Ušće (bivša okretnica autobusa 43, a sadašnje stajalište autobusa br 60, skejt park) u 16:00 h (tačno vreme biće poznato najkasnije dan pred putovanje – organizator šalje SMS obaveštenje svim putnicima sa svim detaljima polaska). Vožnja kroz Srbiju sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora i graničnih formalnosti. Vožnja kroz Bugarsku i Tursku.

2

2. dan ISTANBUL – DŽAMIJA SULEJMANIJA (fakultativno)

Dolazak u Istanbul. Panoramsko razgledanje grada autobusom uz pratnju stručnog lokalnog vodiča / starog jezgra Istanbula: Zlatni rog, Galata most, obilazak modernih kvartova Istanbula – Taksim i Bejolu. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme ili mogućnost fakultativnog obilaska džamije Sulejmanije– lepotice Istanbula. Druga je po veličini džamija u Istanbulu. Ova veličanstvena građevina je delo najpoznatijeg arhitekte iz Osmanskog doba – Mimar Sinana. Sagrađena je po naredbi Sultana Sulejmana Veličanstvenog. Sulejmanija je u narodu poznata i pod nazivom džamija koja nikada neće biti srušena. U njoj je mauzolej osmanlijskog sultana Sulejmana Veličanstvenog kao i njegove žene Haseki sultan, poznatije kao Hurem. Nakon obilaska, slobodno vreme. Noćenje.

3

3. dan ISTANBUL – PEŠAČKA TURA I OBILAZAK LOKALITETA Hipodrom, Plava Džamija, Aja Sofija, dvorište Topkapi palate (fakultativno) – TURSKO VEČE NA BRODU (fakultativno)

Doručak. Nakon doručka slobodno vreme ili mogućnost fakultativnog obilaska istorijskog dela grada: Plava Džamija (jedna od tri najveće i najlepše džamije u islamskom svetu); Aja Sofija (nekada najveće pravoslavne crkve na svetu, pa džamije, muzeja i opet džamije od 2020. godine, stare skoro 1500 godina); dvorište Topkapi palate (velelepna sultanska palate, gde je živela većina turskih sultana sa riznicom dragulja, dijamanata, zlata i ostalih poklona koje su sultani dobijali od svojih vazala i podanika) – individualno ulazak u palatu, Rimski Hipodrom (ogromni plato, gde su se za vreme starog Rima održavale trke dvokolica). Kraj šetnje kod Kapali Čaršije. Slobodno vreme za šetnju i šoping. U večernjim časovima mogućnost fakultativnog odlaska na tursko veče. Veče turske muzike, folklora i trbušnog plesa uz domaće specijalitete. Večera, dva pića po izboru i zabavni program na brodu koji plovi sa prelepim pogledom na Galata most i Bosfor. Noćenje.

4

4. dan ISTANBUL – UPOZNAJTE AZIJU (fakultativno) – DOLMABAHČE PALATA (fakultativno)

Doručak. Nakon doručka slobodno vreme ili mogućnost fakultativnog izleta „Upoznajte Aziju“. Odlazak autobusom na brdo Čamlidža sa kog se proteže prelep pogled na evropski deo grada. Obilazak Čamlidža džamije – najveće novoizgrađene džamije u modernoj Turskoj. Posle obilaska džamije odlazak na Uskudar, staro azijsko naselje, šetnja obalom do Devojačke kule. Fotografisanje jednog od simbola grada i prilika da se čuje mitološka priča vezana za ovaj lokalitet. Pauza u jednom od kafea na obali uz tradicionalno posluženje čaj ili kafu. Kasnije mogućnost fakultativnog obilaska Dolmabahče palate koja je sagrađena po ugledu na evropske dvorove gde je želja sultana da se približe Evropi vidljiva na svakom koraku: cveće, fontane sa ribicama, ukrašene kapije a jedan od najimpresivnijih detalja je 4,5 tona težak luster sa 750 lampi. Vodič i slušalice uključeni u cenu. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.
5

5. dan ISTANBUL – VASELJENSKA PATRIJARŠIJA (fakultativno) – BALAT (fakultativno) – PIER LOTI (fakultativno)

Doručak. Napuštanje hotela, pakovanje stvari u autobus. Slobodno vreme ili mogućnost fakultativnog obilaska Vaseljenske Patrijaršije – jedne od četrnaest autokefalnih crkvi; obilazak kvarta Balat – šetnja po boemskoj četvrti prepunoj istorijskih zdanja i šarmantnih kafića, sa atmosferom koju nećete pronaći u nekom drugom delu Istanbula. Nakon toga, odlazak na vidikovac Pier Loti i vožnja žičarom. Odlazak autobusom do tržnog centra Historia. Polazak za Beograd, za sve putnike, ispred tržnog centra Historia u 17h. Vožnja kroz Bugarsku i Tursku.
6

6. dan BEOGRAD

Dolazak u Beograd u podnevnim časovima. Kraj programa.

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19:
Sva ograničenja ulaska u Tursku u vezi sa Covid-19, koja su do sada bila na snazi, ukidaju se 01. juna 2022. godine. Ukinuta je i obaveza popunjavanja formulara za dobijanje tzv. HES koda za ulazak u R. Tursku, kao i njegovo korišćenje u zemlji.

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE:
Za ulazak u R. Tursku i boravak do 90 dana u periodu od 6 meseci, računajući od dana prvog ulaska, državljanima R. Srbije nije potrebna viza. Državljani R. Srbije koji žele da borave u R. Turskoj duže od 90 dana, zahtev za vizu mogu podneti preko veb sajta: www.visa.gov.tr.
Strani državljani koji ulaze u R. Tursku potrebno je da poseduju pasoš čiji je rok važenja najmanje 60 dana duži od dana isteka vize ili dozvole boravka, odnosno dozvoljenog boravka bez vize (bezvizni boravak za naše građane je 90 dana u periodu od 6 meseci), što znači da rok važenja putne isprave mora biti najmanje 150 dana, tj. 5 meseci od dana ulaska u Tursku.
Više informacija možete videti OVDE

ISTANBUL NA DRUGAČIJI NAČIN mapa

ISTANBUL NA DRUGAČIJI NAČIN napomene

NAČIN PLAĆANJA:
Plaćanje je isključivo u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS, na dan uplate.

– Gotovinsko plaćanje: 30% prilikom rezervacije, ostatak najkasnije 10 dana pre početka putovanja.
– Odloženo plaćanje na rate: 40% prilikom rezervacija, ostatak (60%) na 3  jednake mesečne rate, čekovima gradjana, realizacija  svakog 10. ili 20. u mesecu
– Plaćanje karticama: Visa, Master, Maestro, Dina
– Preko računa: uz profakturu izdatu od strane agencije Stup Travel.

FAKULTATIVNI IZLETI:
–  Pešačko razgledanje grada – Aja Sofija, Plava Džamija, Hipodrom, dvorište Topkapi palate – 20 € (ulaz u Topkapi palatu individualno uz doplatu na licu mesta 20 €)
– Upoznajte Aziju – 20 € ( cena obuhvata prevoz autobusom i usluge lokalnog vodiča)
– Dolmabahče palata – 30 € (cena obuhvata prevoz do lokaliteta, ulaznice, slušalice i usluge lokalnog vodiča)
– Tursko veče – 35 € (cena obuhvata večeru, dva pića i tradicionalni turski ples)
– Džamija Sulejmanija – 10 €
– Poseta Patrijaršiji, Balat, Piere Lotti, vožnja žičarom – 10 €  (cena obuhvata prevoz autobusom, ulaznice i usluge lokalnog vodiča)
PAKET SVIH IZLETA:                      110 € / UMESTO 125 €

NAPOMENE U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA:
Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa Istanbul Dan zaljubljenih i zavise od broja prijavljenih putnika. Cene fakultativnih izleta su po osobi, minimum za realizaciju izleta je 30 putnika. Cena izleta se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prevoza, vodiča, ulaznica, organizacije. Cene izleta podložne su promenama u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili u slučaju promena cena ulaznica za muzeje i lokalitete, goriva, putarina, parkinga, tunela, trajekta…Termini i program fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, vremenskih uslova, rasporeda plovidbe brodova i objektivnih okolnosti. Fakultativni izleti su organizovani od strane lokalne agencije, ino-partnera. Svu odgovornost prilikom izvođenja fakultativnih izleta snosi ino-partner. Fakultativni izleti se plaćaju na licu mesta, isključivo u evrima, ino partneru ili pratiocu grupe.

 • NAPOMENE O SMEŠTAJU:
  Potpisivanjem Ugovora o putovanju putnik prihvata svaki hotel odgovarajuće kategorizacije i opisa navedenog u programu putovanja. Smeštaj je  u nekom od navedenih hotela do popune kapaciteta, ili sličnom. Zvanična potvrda hotela u kom će biti obezbeđen smeštaj za grupu, na bazi navedene usluge, u skladu sa najavljenom kategorijom i lokacijom, dobija se najranije 5 dana pred polazak na putovanje. U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 14:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka do 09:00 časova. U pojedinim smeštajnim objektima treći i četvrti ležaj mogu biti pomoćni. Dimenzija i izlged pomoćnog ležaja zavise od smeštajnih objekata, može biti sofa na razvlačenje, ali je uglavnom kao klasičan krevet.OPISI HOTELA:
  Hotel Metro 3* – ima sjajnu lokaciju, u srcu Istanbula, smešten je u četvrti Laleli, na 150 metara od tramvajske stanice Laleli i na 5 minuta hoda od trgovačke ulice, Kapali čaršije, mnoštva radnji i restorana. Takodje nedaleko se nalazi istorijski deo grada sa svim najznačajnijim znamenitostima (Aja Sofija, Plava Džamija, Top kapi palata..)  Sobe su opremljene sa TV-om, mini-frižiderom i klima-uređajem. Kupatila u smeštajnim jedinicama nude tuš, fen za kosu i besplatan toaletni pribor.Hotel Buyuk Keban 3* – ima sjajnu lokaciju, u srcu Istanbula, smešten je u četvrti Laleli, na 150 metara od tramvajske stanice Laleli i na 5 minuta hoda od trgovačke ulice, Kapali čaršije, mnoštva radnji i restorana. Takodje nedaleko se nalazi istorijski deo grada sa svim najznačajnijim znamenitostima (Aja Sofija, Plava Džamija, Top kapi palata..)  Sobe su opremljene sa TV-om, mini-frižiderom i klima-uređajem. Kupatila u smeštajnim jedinicama nude tuš, fen za kosu i besplatan toaletni pribor.Hotel Polanin 3* – ima sjajnu lokaciju, u srcu Istanbula, smešten je u četvrti Laleli, na 150 metara od tramvajske stanice Laleli i na 5 minuta hoda od trgovačke ulice, Kapali čaršije, mnoštva radnji i restorana. Takodje nedaleko se nalazi istorijski deo grada sa svim najznačajnijim znamenitostima (Aja Sofija, Plava Džamija, Top kapi palata..)  Sobe su opremljene sa TV-om, mini-frižiderom i klima-uređajem. Kupatila u smeštajnim jedinicama nude tuš, fen za kosu i besplatan toaletni pribor.NAPOMENE:
  -Svaka promena programa putovanja Istanbul Dan zaljubljenih od strane samog putnika u toku putovanja, a uz saglasnost predstavnika agencija ne predstavlja izmenu ugovorenog programa
  Rok za prijavljivanje je 15 dana pre putovanja ili do popune mesta
  -Organizator putovanja Istanbul Dan zaljubljenih zadržava pravo izmene programa putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti). Svi putnici po prihvatanju programa obavezni su da se upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja, uslovima putnog zdravstvenog osiguranja i opštim uslovima putovanja turističke agencije
  -Smeštajni objekti u ovom programu su kategorisani od strane Turističke Asocijacije Turske.
  -u slučaju promene u cenama prevoznika, konzularnog predstavništva i osiguravajućih društava agencija zadržava pravo da koriguje cenu aranžmana.
  -Organizator ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja, dobijenih od strane radnika agencije kao i radnika ovlašćenih subagenata, koje nisu u skladu sa elementima zaključenih ugovora o putovanju.
  -Obaveza je putnika da za putovanje obezbedi ispravan putni dokument i da se pridržava carinskih i drugih propisa. Organizator ne snosi odgovornost za neispravnost pasoša ili vize i nije odgovoran ukoliko pogranične ili imigracione službe ne odobre ulazak putnika u drugu zemlju. Putnik sam snosi troškove svog povratka u Srbiji. U slučaju gubitka putnog dokumenta, putnik sam snosi troškove svog boravka u mestu konzularnog predstavništva kao i troškove puta priključenja grupi ili povratku u Srbiju.
  -Putnici koji nisu državljani Srbije, u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju.
  -Minimalan broj putnika za realizaciju putovanja je 65. Aranžman je moguće realizovati i sa manjim brojem putnika uz neophodne korekcije cene i uslova putovanja uz saglasnost prijavljenih putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, krajnji rok za obaveštavanje o otkazu aranžmana je najkasnije 5 dana pre polaska.
  -Upozoravaju se putnici da zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja (satnica je uskladjena kako sa programom putovanja tako i sa zakonom o saobraćaju), ne postoji mogućnost zadržavanja autobusa na graničnom prelazu radi obavljanja procedure povraćaja poreza –  “tax free”, pa Vas molimo da to imate u vidu.
  -Raspored sedenja u autobusu po redosledu prijave. Potpisivanjem ugovora putnik je dužan da prihvati mesto u autobusu, koje mu dodeli agencija i naknadne izmene nisu moguće.
  -ROK ZA PRIJAVU JE 10 DANA PRE POCETKA PUTOVANJA, ODNOSNO DO POPUNE MESTA ZA ARANZMAN Istanbul Dan zaljubljenih
  – Prostor za prtljag u autobusu je ograničen. Svaki putnik ima pravo na jedan komad prtljaga maksimalne težine do 30 kg i jedan komad ručnog prtljaga manjih dimenzija koji može uneti u autobus. Dodatni prtljag se naplaćuje 40€ po komadu, na licu mesta. Lični prtljag putnika ne može da sadrži komercijalnu robu niti robu koja je zabranjena, u skladu sa odredbama zakona i carinskim propisima.Više informacija na sajtu Uprave cari-na:http://www.carina.rs/lat/Putnici/Stranice/Putnici.aspx
  -Putnik je dužan da agenciju za slučaj potrebe pružanja određene pomoći, u pisanoj formi, na papiru ili na drugi odgovarajući način, obavesti o nedostacima smeštajnih jedinica, najkasnije u roku do mesec dana od dana utvrđivanja nedostatka.
  -Putnik može da izjavi reklamaciju na mestu koje je određeno za prijem reklamacija usmeno, telefonom, pisanim ili elektronskim putem, uz dostavu ugovora o prodatom aranžmanu. Agencija i prevoznik su dužni da potrošaču izdaju pismenu potvrdu ili elektronskim putem potvrde prijem reklamacije, a da najkasnije u roku od 8 dana od dana prijema reklamacije, pisanim ili elektronskim putem odgovore potrošaču na izjavljenu reklamaciju.

  Uz program Putovanje Istanbul Dan zaljubljenih važe

 • Opšti uslovi putovanja ogranizatora putovanja OTP 37/2022.
  Cenovnik broj 1 od 05.01.2022.

ISTANBUL NA DRUGAČIJI NAČIN cena

CENA ARANŽMANA PO OSOBI: 169 €
PROMO CENA DO 01.09: 129 €

Broj licence OTP 87/2021 kategorija licence A Stup “Vršac” a.d. Vršac – ogranak STUP TRAVEL